Wat is een modelballon

Een modelballon werkt volgens hetzelfde principe als zijn grote broer. De lucht in de ballon wordt verwarmd en is dan lichter dan de koude lucht om de ballon heen waardoor de ballon opstijgt. Echter het formaat van de ballon en de wijze van het aansturen van de branders maakt het grote verschil. Bij een modelballon is alles tot elk detail nagemaakt op schaal en worden de branders radiografisch aangestuurd vanaf de grond.

Wanneer kun je modelballonvaren?

Net als zijn grotere broer is de modelballon ook afhankelijk van het weer. Bij veel wind en regen wordt er niet gevaren. Door zijn kleinere formaat wordt de modelballon een speelbal van de wind. Bij rustig weer en weinig thermiek kan er overdag gevaren worden maar meestal gebeurt het tegen de avond als de thermiek weg is.

Heb je een brevet nodig om met een modelballon te kunnen varen?

Nee, maar enig inzicht in hoe een ballon werkt en wat ervaring met crewen van een grote ballon of modelballon is toch wel handig.

Wat kost een modelballon?

De kosten van een modelballon zijn natuurlijk afhankelijk van het formaat van de ballon. Over het algemeen betaal je tussen de 3500,- en de 5000,- euro voor een complete set inclusief mand, gasflessen, ventilator, besturing en handbrander.

Waar kan ik een modelballon kopen/laten maken?

Natuurlijk kun je bij de grote ballonfabrikanten een modelballon laten maken maar veel modelballon piloten maken hun eigen ballon. Bij de links staan diverse websites waar je meer informatie kunt krijgen over de bouw van een modelballon.

660x475plaatje